Η πόλη της Πρέβεζας

Πρέβεζα

Η Πρέβεζα βρίσκεται στο Ν.Δ. άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από το Άκτιο και σε μικρή απόσταση από την Νικόπολη, της οποίας η πόλη της Πρέβεζας είναι οικιστική συνέχεια, αποτελεί το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του Νομού.
Η Πρέβεζα χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού συνδυάζει τις ήσυχες διακοπές με την κοσμοπολίτικη ζωή. Τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Έχει το προνόμιο να περιβάλλεται από θαλάσσιες περιοχές, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δυτικά το Ιόνιο είναι ανοικτή θάλασσα και Ανατολικά ο Αμβρακικός είναι κλειστή. Οι άνεμοι πνέουν με μέτριες εντάσεις και από σταθερές διευθύνσεις, τόσο στο Ιόνιο όσο και στον Αμβρακικό, καθιστώντας έτσι την Πρέβεζα έναν ιδεώδη τόπο για ιστιοπλοΐα. Οι παραλίες του Ιονίου γοητεύουν τους λουόμενους κάθε ηλικίας γι' αυτό και τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.
Το σημείο ακριβώς στο οποίο είναι χτισμένη η πόλη της Πρέβεζας είναι στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου, που μαζί με το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, καθώς και ένα σύστημα λιμνοθαλασσών, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται με τη συνθήκη RAMSAR.
Επίσης η Πρέβεζα μετατρέπεται σε βάση για εξορμήσεις σε ολόκληρη τη Β.Δ. Ελλάδα. Αν κάποια στιγμή αισθανθείτε την ανάγκη για περιπέτεια και εξερεύνηση, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε. Σε λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Πάργα. Ελάχιστος χρόνος απαιτείται και για τη Λευκάδα, την Άρτα , τις πηγές του Αχέροντα, ενώ μία ώρα μακριά είναι τα Ιωάννινα.


Ιστορία

Επίνειο της Ηπείρου, λιμάνι της και κόμβος επικοινωνίας μεταξύ Ηπείρου - Ακαρνανίας αλλά και Ελλάδος-Ιταλίας, η Πρέβεζα ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η ύπαρξη άλλωστε, μέχρι τις αρχές του 20ου οι, έξι προξενείων (αγγλικού, γαλλικού, ελληνικού, ιταλικού, αυστριακού, ρωσικού) σ' αυτήν, υποδηλώνει τη σημασία της, στρατηγική και εμπορική. Η Πρέβεzα πρωτοαναφέρεται στο "Χρονικό του Μορέως" του 1292 “κάτεργα εξήντα ήλθασι κ' είναι των Γενοβίσων, επέζεψαν στήν Πρέβεσαν,κουρσεύουν τά χωρία [.....]τo πώς ήλθαν τα κάτεργα εκείνα των Γενουβίσων, επέζεψαν στήν Πρεβεζαν, κουρσεύουν τα χωρία”.
Η πόλη δημιουργήθηκε στα τέλη του 12ου αι. μετά την ερήμωση της Νικοπόλεως (11ος αι.). Στα 1499, o βενετός ναύαρχος Βαρθολομαίος Πέzαρο κατασκεύασε τον οχυρωμένο ναύσταθμο και μεγάλο μέρος του οικισμού, καταλαμβάνοντας στη συνέχεια την πόλη, η οποία παραδόθηκε το 1530 με συνθήκη ξανά στους Τούρκους, μέχρι τις 29 Σεπτ. 1684, οπότε την κατέλαβαν οι Βενετοί. Κατά τη διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου (1684-1718), στα 1700, n πόλη καταστράφηκε τελείως, κι οι 60 οικογένειες που σώθηκαν κατέφυγαν στη Λευκάδα. Με τη συνθήκη του Πασάροβιτς (21 Ιουλίου 1718) η πόλη παραδόθηκε οριστικά στους Βενετούς και συνοικίσθηκε αρχικά με τις οικογένειες και τους υποστατικούς οκτώ οπλαρχηγών απ' την Ακαρνανία (Διγόνης, Γερογιάννης, Τσουμάνης, Χάιδας ή Τριανταφύλλης, Παπαδόπουλος, Τσαβαλάς - υπάρχει και σήμερα η συνοικία Τσαβαλοχώρι, -των άλλων δύο δεν διασώθηκαν τα ονόματα). Στον καθένα απ' τους κλήρους τους, οι οπλαρχηγοί έκτισαν εκκλησία κτητορική (αργότερα έγιναν ενοριακές).
Στις 28 Σεπτ. 1538 διεξήχθη μπροστά στο στόμιο του Αμβρακικού ναυμαχία μεταξύ του στόλου του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και του ενωσίτικου χριστιανικού στόλου υπό τον Αντρέα Ντόρια, με σχετική επικράτηση του Μπαρμπαρόσα. Και στις 21 Σεπτ. 1828, έγινε η παραβίαση των στενών του κόλπου από ελληνικά πολεμικά πλοιάρια ("τον καιρό με τα μίστικα"). Στα 1797 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Πρέβεzα, για να παραμείνουν όμως μόνο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 1798, οπότέ τον κατέλαβε ο Αλή Πασάς κι όλη η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές ("χαλασμός της Πρέβεzας"). Εδώ έχτισε ορεινό ανάκτορο ο Αλή Πασάς, κοντά στα ιαματικά λουτρά, στην είσοδο του Αμβρακικού τα οποία κατέστρεψε το 1820 ο γιος του Βελής για να μη περιέλθει στους Σουλτανικούς, - "Παλιοσάραγα" λέγεται η τοποθεσία σήμερα. Το ανάκτορο κτίσθηκε στα ερείπια του φρουρίου, δηλ. του παλαιού κάστρου της Μπούκας. Ο Αλή Πασάς επιδόθηκε στην οχύρωση της πόλης, επισκευάζοντας το κάστρο του Αγ. Ανδρέα 1807. Αυτό το Κάστρο κτίσθηκε απ' τους Βενετούς τον 18ο αι., κι ήταν η "ακρόπολη" της Πρέβεzας. Προστατεύονταν με τάφρο καθώς και με προτείχισμα προς την πλευρά της Θάλασσας (το οποίο κατεδαφίστηκε στη δεκαετία 1920-30). Σημαντικό επίσης έργο για την οχύρωση της Πρέβεzας, ήταν η κατασκευή απ' τον Αλή Πασσά της Τάφρου (ντάπιας), που περιέκλειε την πόλη και κατέληγε στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου (1807) και τον προμαχώνα της Βρυσούλας. Έκτισε επίσης το κάστρο του Παντοκράτορα (1807), το οποίο, μαζί με το κάστρο της Πούντας (Ακτίου -1819), ήλεγχε την είσοδο του Αμβρακικού.
Τα οχυρωματικά αυτά έργα έγιναν απ' το 1807 και μετά. Εκτός από τα κάστρα, ενδιαφέρων παρουσιάζουν και οι ναοί της πόλης, όπως ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, αναδομηθείς το 1793, με εξαίρετες εικόνες του τέμπλου (1793, 1804) και ουρανίας, με πολυσκάλιστο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο (1827). Εφαπτόμενος του ναού, βρίσκεται ο Ενετικός πύργος του ρολογιού (1752).
Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία των Ξένων), ο ναός Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου με αξιόλογες τοιχογραφίες του 1780 ανεγερθείσα επί Ενετοκρατίας (σ.σ. μετά το 1717 δηλ) το εκκλησάκι του Αγ. Σπυρίδωνος στη θέση Βαθύ, ανακαινισμένο η πρώτη εκκλησία "εκτίσθη τώ 1735 Μάίου 6" (έ.α. σ. 256). κ.ά. Το 1717 και το 1779 δίδαξε στην Πρέβεzα o Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (πάτερ Κοσμάς), ο οποίος ίδρυσε και σχολείο. Μια απ' τις πρώτες εικόνες του ΠατροΚοσμά (η επιζωγράφιση του 1817 αφαιρέθηκε με την πρόσφατη συντήρηση της εικόνας) υπάρχει και φυλάσσεται στον Ι. Ν. Αγ. Κοσμά (κάτω απ' τον Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης) καθώς και το πουκάμισό του. Και το τέμπλο του ναού της Μεταμορφώσεως στον Παντοκράτορα, κοσμούν τέσσερις εικόνες "δια χειρός Φωτίου Κόντογλου" ιστορημένες το 1954. Στην Πρέβεzα γεννήθηκαν οι αγωνιστές του 21, Οδυσσέας Ανδρούτσος (το πατρικό του σπίτι σώζεται, στην οδό Χρ. Κοντού - μητέρα του η Πρεβεζάνα Ακριβή Τσαρλαμπά), ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος (1780-1865), ο αδελφός του Κων/νος Βλαχόπουλος (1789-1868), Φιλικός και πρώτος Έλληνας αρχηγός της Χωροφυλακής (1841) ο στρατηγός Αλέξης Γρίβας Γαρδικιώτης (1800-1855) κι άλλοι. Στην Πρέβεzα, στη μαγευτική τοποθεσία “Βαθύ", "βρήκε τη γαλήνη με μια σφαίρα στην καρδιά" (όπως αναγράφεται στην αναθηματική στήλη που στήθηκε απ' τους Πρεβεζάνους) ο ποιητής των "Νηπενθών" Κώστας Γ. Καρυωτάκης, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της νεοσυμβολικής και νεορομαντικής σχολής του μεσοπολέμου, το Σάββατο 21 Ιουλίου 1928, τριαντατρείς μόλις μέρες ύστερα απ' την άφιξή του εδώ (18 Ιουνίου 1928). Τις λίγες αυτές εβδομάδες, έμεινε σε νοικιασμένο δωμάτιο στο γραφικό "Σαϊτάν παzάρ" (γωνία Δαρδανελλίων και Χρ_ Κοντού). Εκεί κοντά, στήθηκε και προτομή του.


Διάφορα

Η Πρέβεζα έχει ένα ιδιαίτερο νησιώτικο χρώμα και συνδυάζει τις ήσυχες διακοπές με την κοσμοπολίτικη ζωή. Τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της.

Είναι παραθαλάσσιος νομός και διακρίνεται για τις μορφολογικές μεταβολές του τοπίου, ψηλά βουνά αλλά και ωραίες παραλίες.

Οι επιλογές για διασκέδαση που προσφέρει η πόλη της Πρέβεζας είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης αφθονούν στην περιοχή και προσφέρουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες στιγμές διασκέδασης.

Θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άνετη διαμονή και πολλές ανέσεις για αξέχαστες διακοπές.Το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και τα διάσπαρτα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού της περιοχής σε συνδυασμό με τη γνήσια ηπειρωτική φιλοξενία προκαλούν στον επισκέπτη το ενδιαφέρον να αισθανθεί, να ανακαλύψει, και να βιώσει το τοπίο που αναδεικνύεται μπροστά του.

Επίσης, η Πρέβεζα μπορεί να είναι η βάση για εξορμήσεις σε ολόκληρη τη Β.Δ. Ελλάδα. Ελάχιστος χρόνος απαιτείται και για τη Λευκάδα, την Άρτα, τις πηγές του Αχέροντα, τα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια και τους Παξούς.


 

Preveza Real Estate

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Preveza Real Estate ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2 48100, ΠΡΕΒΕΖΑ

Τηλ. : (+30) 6940853290

Tηλ. : (+30) 2682021018, (+30) 2682021018

[email protected]

 

logooff

Αναζήτηση