Η πόλη της Πάργας

Πάργα
Είναι ίσως η πιο ονειρεμένη πόλη του νομού και μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Μία ντελικάτη αρχόντισσα, νωχελικά απλωμένη κάτω από τη σκιά του ισχυρού μεσαιωνικού φρουρίου, η κωμόπολη της Πάργας με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια που ανηφορίζουν προς την κορυφή του καστροστεφανωμένου λόφου και τη νησιώτικη γοητεία, αποπνέει έναν αέρα άλλης εποχής. Από το ύψωμα του κάστρου η θέα προς το πέλαγος τους καλοσχηματισμένους κολπίσκους και το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς με το γραφικό εξωκλήσι σου κόβει την ανάσα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική με τα διώροφα και τριώροφα σπίτια, τους ξύλινους εξώστες, τις κεραμοσκεπές και ανάμεσα σε αυτά όμορφες εκκλησίες, καταστήματα λαϊκής τέχνης στο δρόμο που ανηφορίζει για ο κάστρο, πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφενεία στην προκυμαία. Ένας χώρος που σφύζει από ζωή και κίνηση.
Ιστορία
Παράγειρος, Παραγαία, Υπαγωγός, Ύπαργος (από παραφθορά του οποίου φαίνεται να προήλθε το σημερινό Πάργα), ήταν το αρχαίο όνομα της πανέμορφης αυτής πόλης, η δημιουργία της οποίας οφείλεται σε Κωνσταντινουπολίτες που κατέφυγαν εκεί κι ίδρυσαν οικισμό κι έχτισαν κάστρο στο Πεντζοβολιό - Καστέλι λεν οι ντόπιοι σήμερα τα λιγοστά ερείπια. Ήδη τον 12ο αι., μνημονεύεται τούτη η Παλαιά Πάργα ως μια απ' τις κυριότερες Ηπειρωτικές πόλεις. Για να προλάβουν την κατάκτησή απ' τους Τούρκους, οι Παργινοί υπέγραψαν στις 21 Μαρτίου 1401 συνθήκη με την "Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας", η οποία καθιστούσε την Πάργα βενετσιάνικη κτίση. Τότε πιθανώς κτίστηκε και το Κάστρο της, το οποίο κατεδάφισε το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, για να το ξαναχτίσουν οι Βενετοί το 1567. Δεύτερη φορά το κατέστρεψαν οι Τούρκοι το 1571, για να το χτίσουν πάλι, μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου οι Βενετοί. Έμεινε απόρθητο ως το 1819, οπότε το εγκατέλειψαν οι Παργινοί μετά την εκχώρηση της Πάργας στον Αλή Πασά απ' τον Άγγλο Κυβερνήτη των επτανησίων Μαίτλαντ, υπό την προστασία του οποίου τελούσε. Η παράδοση των σάκων με τα χρήματα έγινε στο σεράι ("Παλιοσάραγα") του Αλή Πασά απ' τον ίδιον στον Μαίτλαντ, που ήρθε από την Κέρκυρα στον Πρέβεzα γι' αυτό. (Σπ. Αραβαντινός Ιστορία του Αλή πασά τόμ. Ι. σ. 265). Στις 23 Φεβρουαρίου 1913 ελευθερώθηκε η Πάργα. Στις 22 Μαΐου 1930 - επέτειο της 100ετηρίδος της απελευθέρωσης του Έθνους επέστρεψαν με το '"Έλλη” συνοδευόμενο από μοίρα του στόλου, τα Ιερά Κειμήλια (το Ιερό Λάβαρο, δύο Ευαγγέλια, η Παναγιοπούλα κ.ά.) από την Κέρκυρα όπου τα είχαν διαφυλάξει από το 1819 οι Παργινοί, κι εναποτέθηκαν στον ναό των Αγ. Αποστόλων, μια από τις πενήντα περίπου εκκλησιές κι εξωκλήσια της Πάργας. Ανάμεσά τους, η Μονή Βλαχερνών (16ος αι., ανακαίνιση 19ος αι.) (εκεί στρατοπέδευσαν, περιμένοντας τον οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους Άγγλους του 1819 οι στρατιώτες του Αλή πασά και μπήκαν στο Κάστρο στις 28 Απριλίου), η Παναγία στο ομώνυμο μικρό νησάκι, κ.ά. Νεότερα και παλιά μνημεία στην Πάργα και την περιοχή της σημαδεύουν το διάβα των χρόνων και. της ιστορίας Κάστρο στην Αγ. Παρασκευή Ανθούσας.  Τάφος λαξευτός θολωτός ηγεμονικός μυκηναϊκός στην Κύπερη. Τείχη πολυγωνικά ανάμεσα στην Ανθούσα και Αγία Κυριακή και άλλα πολλά, όλα αυτά ανάγουν στην αρχαία Τορύνη του Πλούταρχου και του Πτολεμαίου, στο λιμάνι της οποίος - κατά τον Πλούταρχο - αγκυροβόλησε ο στόλος του Οκτάβιου πριν απ' την ιστορική ναυμαχία του Ακτίου ( 31 μ.Χ. ).
Διάφορα
Η Πάργα από μόνη της μπορεί να θεωρηθεί αξιοθέατο, η παραλία της είναι αρκετά γραφική ενώ αξίζει να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με πλοιάρια με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα. Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα σημεία της βόρειοδυτικής Ελλάδας, η πανέμορφη Πάργα σας προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Είναι χτισμένη στις παρυφές του Ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την Επτανησιακή αρχιτεκτονική.
Στο κάστρο της Πάργας, όπου μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας, και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Βάλτου. Σήμερα το κάστρο φωτίζεται και έχει τη δυνατότητα το κοινό να το επισκέπτεται. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτίρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου. Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο-καφετέρια, εκθεσιακός χώρος.

Έκθεση εικόνων

Preveza Real Estate

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Preveza Real Estate ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2 48100, ΠΡΕΒΕΖΑ

Τηλ. : (+30) 6940853290

Tηλ. : (+30) 2682021018, (+30) 2682021018

[email protected]

 

logooff

Αναζήτηση